I AM THE CHANGE

Foto3

De meiden moeten het uiteindelijk zelf doen. Dat is het krachtige motto van Peninah. Ze helpt hen het onderwijs, de skills, de houding, de kennis en het zelfvertrouwen te krijgen om het zelf te gaan redden in het leven. Op basis hiervan keuzes te maken die goed zijn voor hen, mogelijkheden te zien en de benutten die ze zelf kunnen realiseren.

  1. Ga naar school en maak je school af
  2. Zorg goed voor je lichaam (meiden kunnen tandenpoetsen, douchen bij Safe Spaces voordat ze naar school gaan)
  3. Ga ook naar school als je ongesteld bent en haal maandverband bij ons
  4. Met seksuele voorlichting leren om ‘ja’ te zeggen als je dat wilt en ‘nee’ als je dat ook wilt. Zo zijn tienerzwangerschappen in deze gemeenschap teruggebracht naar bijna 0.
  5. Sport, boeken lezen, presentaties maken, dans, toneel, fotografie zijn allemaal programma’s op zaterdag en in schoolvakanties die Safe Spaces biedt voor je algemene ontwikkeling en personlijke ontwikkeling. Thuis is daar geen ruimte voor. Ouders zijn heel druk met het bij elkaar scharrelen als dagloner van wat geld en eten voor vandaag.
  6. In de digital library kun je huiswerk maken, op internet dingen opzoeken onder deskundige begeleiding. Vergroot je wereld, verrijk je blik.
  7. Opgroeien in de sloppen is een aaneenschakeling van crises. Dagelijkse begeleiding vanuit Safe Spaces houdt de meiden ‘erbij’ en geeft hen richting om door te zetten.
  8. Het basketbalteam van Safe Spaces wordt bijna ieder jaar kampioen. Dit jaar promoveren ze zelfs naar de Premier League. Ander teams gesponsord door grote organisaties laten ze achter zich. Tien meiden per jaar ‘ballen’ zich zo naar een beurs voor ‘college’. Dit is een grote bron van inspiratie voor alle meiden als levend bewijs van I am the change.
  9. De meiden worden krachtig en weerbaar bij Safe Spaces. Ze zjn geen slachtoffer van ‘het leven’. Ze leren te zien hoe ze op eigen kracht met waardigheid kunnen toewerken naar een economisch zelfstandig leven buiten de sloppen.
  10. Safe Spaces staat altijd in contact met de gezinnen waar de meisjes uit komen. Want als een dochter de verandering in het leven inzet, is het belangrijk dat haar omgeving daar ook in wordt meegenomen. I am the change wordt hier vermenigvuldigd.

Een opleiding met een beurs van Safe Spaces

Safe Spaces bevordert dat meiden naar school gaan en een vak leren en geeft in 2024 studiebeurzen aan meisjes die naar de basisschool willen en meiden die naar een van de lokale middelbare scholen willen gaan.

Zo gaan er nu 60 meiden naar een middelbare school in Nairobi.

De basketbalteams van Safe Spaces spelen zich in de kijker. Dit biedt jaarlijks voor een aantal meiden de mogelijkheid om met een basketbalbeurs naar een geweldige boarding school/college te gaan of naar de universiteit:
– 47 meiden gaan naar boarding school voor hun middelbare school
– 6 jonge vrouwen volgen een universitaire opleiding (5 dankzij een basketbalbeurs, 1 dankzij een beurs van Global Giving)

Daarnaast biedt Safe Spaces jaarlijks aan 20 meiden de mogelijk om een opleiding tot automonteur te volgen. Zij worden opgeleid tot volwaardige automonteurs die daarna zeer gewild zijn op de arbeidsmarkt. Alle meiden hebben binnen no time een baan bij een garage, autodealer of een autofabrikant.

Safe Spaces heeft een samenwerkingverband met 20 scholen. Hiermee worden 4500 meisjes en 2000 jongens bereikt met seksuele voorlichting en lessen over goede voeding en hygiene, en kinder- en mensenrechten.
De lessen worden gegeven door peer educators. Peer educators krijgen wekelijks training hoe zij de lessen kunnen voorbereiden. Jaarlijks worden meer peer educators getraind: in 2023 werden 30 meiden opgeleid tot peer educator.
Meer dan 5000 inwoners van Mathare komen naar bijeenkomsten georganiseerd voor de locale gemeenschap.

Share This